Sports Motion Capture

Lees hier hoe het gaat met de ontwikkeling van de Sports Motion Capture, een sensorsysteem dat baangebruik, hoogte en snelheid van BMX'ers in kaart brengt.

Sports Motion Capture

De SMC is een sensorsysteem, ontwikkeld voor Action Sports, dat het USPC in staat stelt baangebruik, hoogte en snelheid van rijders in kaart te brengen. Een BMX wordt uitgerust met 2 sensoren die door verschillende positiemeters in het park worden getraceerd. De data die hieruit komt kan aan de rijders worden teruggekoppeld en hen zo waardevolle informatie geven over de trick die hij/zij zojuist heeft gedaan. Waarom lukte de trick zojuist niet, en nu wel? Hierbij draagt de SMC bij aan de professionalisering van BMX Freestyle in Nederland.

Showcase NK BMX Freestyle 2018

BMX Freestyle is een jury sport, en draait onder andere om moeilijkheidsgraad en stijl. De scores worden gegeven op basis van jurybeoordelingen wat de objectiviteit in twijfel kan trekken. De KNWU benaderde ons half 2018 voor het eerste NK BMX Freestyle. Het doel van deze samenwerking was om de mogelijkheden van het automatiseren van jurytaken te onderzoeken. Tijdens het NK in december 2018 werd in samenwerking met de KNWU, CleverFranke en Area51 een succesvolle visualisatie getoond. Jury en publiek keken live mee naar het baangebruik, de hoogte en de snelheid van de rijder. De jury gebruikt deze data als ondersteuning: “wie ging er nu echt hoger op die ramp?”. De SMC zal de jury niet snel vervangen, maar kan als belangrijk hulpmiddel dienen.

“Door middel van live visualisatie ervaren toeschouwers de spanning, energie en adrenaline van de sport beter.”

Pim Postel – Team Innovatie KNWU

Fan Engagement
Niet alleen de jury heeft profijt van de innovatieve technieken, maar ook voor het publiek is het van toegevoegde waarde. De data van de sensoren wordt geprojecteerd op een groot scherm of online feed/beeld, en geeft de prestatie op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier weer. Het neemt je mee in het perspectief van de rijder. Zo krijgt de toeschouwer beter inzicht in de prestaties en ervaren zij de spanning, energie en adrenaline van de sport beter!

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de doorontwikkeling van de SMC, met als doel deze in te zetten als trainingstool in Area51 Eindhoven en op grootschalige evenementen. Daarnaast is de stap naar andere sporten niet groot. De ontwikkeling van de SMC wordt gesubsidieerd door Metropool Regio Eindhoven.

Nieuwsgierig? Neem contact met ons op of bekijk onze brochure!

Neem contact op

Nieuws

BMX

Succes voor de Sports Motion Capture!

Het succes van de SMC op het NK BMX Freestyle krijgt een vervolg! Lees hier waar we allemaal mee aan de slag gaan.
BMX

Succesvolle visualisatie op het eerste NK BMX Freestyle!

Na enkele weken zwoegen was het zaterdag 15 december 2018 dan eindelijk zover, het eerste officiële NK BMX freestyle! Bekijk voor meer informatie en de aftermovie dit artikel.
BMX

USPC bij 1ste NK BMX freestyle

Op zaterdag 15 december is het USPC te vinden bij het 1ste NK BMX freestyle.De populariteit van BMX Freestyle gaat hard nu deze spectaculaire sport ook te zien zal zijn…