Skip links

Bekijk alle projecten
Urban Sports Performance CENTRE Eindhoven

Sports MotioN Capture

Sports Motion Capture (SMC)

Hét sensorsysteem voor BMX freestylers, ontdek alle ins en outs!

De SMC is een sensorsysteem, dat het USPC in staat stelt baangebruik, rotatie, hoogte en snelheid van BMX freestyle in kaart te brengen. De BMX fiets wordt uitgerust met 2 sensoren die op basis van UltraWideBand-technologie (UWB) communiceren met positiemeters rondom de baan. De data die hieruit verkregen wordt kan realtime bekeken en teruggekeken worden op een mobiel dashboard, maar wordt ook in de cloud opgeslagen voor aanvullende analyses. Tevens is het mogelijk de data te combineren met videobeelden, zodat runs en rijders eenvoudig onderling vergeleken kunnen worden.

Trainingstool
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de realisatie van een integraal SMC-systeem in Area51, waarbij het gehele urban sports park in Eindhoven wordt voorzien van het SMC-meetsysteem, in combinatie met 360 graden camera’s. Het USPC gaat dit systeem inzetten om BMX-rijders en coaches tijdens en na trainingen  waardevolle informatie te kunnen geven over de tricks die zij hebben getraind. Waarom lukt een trick de ene keer niet, en de andere keer wel?

Daarnaast willen we een mobiele variant ontwikkelen om in te kunnen zetten bij evenementen. Dit biedt zowel meerwaarde voor jury als toeschouwers.

Jury ondersteuning
BMX Freestyle is een jury sport, waarbij het onder andere draait om moeilijkheidsgraad en stijl. Scores worden gegeven op basis van jurybeoordelingen, wat de objectiviteit in twijfel kan trekken. Door de data de visualiseren kunnen zowel de jury als het publiek meekijken naar het baangebruik, de hoogte en de snelheid van rijders. De jury gebruikt deze data als ondersteuning: “wie ging er nu echt hoger op die ramp?”. De SMC zal de jury niet vervangen, maar kan wel als belangrijk hulpmiddel dienen.

Fan Engagement
Niet alleen de jury heeft profijt van deze innovatieve technologie, ook voor het publiek is het van toegevoegde waarde. De data van de sensoren kan realtime geprojecteerd worden, zowel ter plekke op schermen als online op video/streams. De data geeft de bijzondere prestaties van een BMX’er zo op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier weer en neemt je mee in het perspectief van de rijder.

Toekomst
Dankzij de vele mogelijkheden kan de SMC bijdragen aan de verdere professionalisering van BMX Freestyle sport wereldwijd. Tevens is het mogelijk om de SMC op termijn in te zetten bij andere (urban) sports waarbij inzicht in tracking data gewenst is. Nieuwsgierig? Neem contact met ons op!

De ontwikkeling van de SMC wordt gesubsidieerd door Metropool Regio Eindhoven.

Details

Status:
Lopend
Partners:
Metropool Regio Eindhoven

Vrijblijvende afspraak

Nieuwsgierig naar onze diensten of een bijdrage leveren aan onze projecten? Neem gerust een contact met ons op om de opties te bespreken!

Contact