Skip links

Arion smart insoles

Hoe ziet mijn looppatroon eruit bij de aanloop voor een bepaalde sprong? Bij welke trick ervaar ik de meeste belasting? En is de belasting op mijn linkervoet anders dan op mijn rechtervoet? Dit zijn enkele vragen waar de freerunners van Commit040 graag antwoord op willen krijgen. Niet alleen om beter te worden, maar ook om blessures tegen te gaan.

Om hier antwoord op te geven is het USPC een samenwerking aangegaan met Commit040 en Ato-Gear. Ato-Gear heeft Arion ontwikkeld om de hardloper te voorzien van informatie. Arion zijn slimme schoenzooltjes die in de schoenen worden geplaatst. Samen met een sensor die aan de schoen wordt bevestigd kan het looppatroon tijdens het hardlopen worden geanalyseerd. Variabelen als balans, impuls, vluchttijd en voetlanding kunnen gedurende de hele run worden gemeten. De data wordt hierna weergegeven in een handige mobiele app waarmee hardlopers hun eigen run kunnen analyseren.

Ondanks dat hardlopen en freerunnen dicht bij elkaar liggen, zijn er wel degelijk verschillen. Denk hierbij aan de grootte van de passen, de afzetkracht en impact bij de landing. De vraag is dus of deze zooltjes ook in te zetten zijn als analysetool bij het freerunnen. Om daar antwoord op te kunnen geven, gaat het USPC testen doen samen met freerunners van Commit040 in de nieuwe freerunhal in de oude telefooncentrale van Philips op Strijp-S in Eindhoven.

Onze stagiair Bewegingstechnologie, Tim van Woerden, zal samen met de embedded scientists van het USPC de ruwe data van de testen nader analyseren om te achterhalen of Arion ook interessante data voor de freerunners kan opleveren en kan helpen bij de prestatieverbetering.

[nectar_video_lightbox link_style=”play_button_2″ nectar_play_button_color=”Default-Accent-Color” image_url=”3128″ hover_effect=”defaut” box_shadow=”none” border_radius=”none” play_button_size=”default” video_url=”https://www.youtube.com/watch?v=IdCQWhl3GmI”]