Skip links

SenSkate

Kijk hoe gaaf! 

Een skateboard dat de rotatie, acceleratie, voetplaatsing en balans van een skater meet.

In tegenstelling tot andere sportdisciplines wordt er bij skateboarden nog maar weinig gebruik gemaakt van data en analyse. Urban sporters trainen zichzelf meestal door regelmatig een beweging te oefenen totdat zij deze geperfectioneerd hebben. Uit onderzoek is gebleken dat het slagen van een bepaalde trick voor een skateboarder afhangt van een aantal factoren zoals voetplaatsing, afzetkracht en balans.

Het project rondom SenSkate is in samenwerking met Imec gestart. In opdracht van het USPC ontwikkelt Imec technologie die deze voorgaande factoren kan meten. Het resultaat is een slim skateboard dat de rotatie, acceleratie, voetplaatsing en balans van een skater meet zodat we meer inzicht kunnen geven over de uitvoering van een trick. Met deze informatie kunnen we in de toekomst samen met een skater kijken hoe hij/zij een trick kan verbeteren.

Het huidige prototype werd in samenwerking met professionele skateboarders ontwikkeld, met de focus op het begeleiden van de atleten en coaches tijdens trainingssessies. Door de meetinformatie te verwerken in videobeelden is het bovendien eenvoudig te begrijpen. In de toekomst hopen we met dit product ook de nieuwe generatie skateboarders te helpen om sneller en behendig te leren skaten. Zelfs het automatisch herkennen van uitgevoerde tricks en het verwerken van game elementen behoort op termijn tot de mogelijkheden. Kortom, een innovatie waar veel potentie in zit!