Skip links

Videoanalyse BMX freestyle

In samenwerking met 040 BMX Park is het USPC begin 2018 een project begonnen naar de inzet van hispeed camera’s om tricks bij BMX-ers te analyseren. Dit project komt voort uit de behoefte vanuit de BMX voor een betaalbaar en toepasbaar systeem om beelden in slomotion af te kunnen spelen en feedback te kunnen geven aan de BMX-ers. Hispeed camera’s in combinatie met de analyse software Kinovea zijn hiervoor een goede oplossing.

[divider line_type=”No Line”]

Het project is begonnen met een onderzoek naar de inzetbaarheid van het systeem door een student Biometrie van de Hogeschool Zuyd, Jordi Beelen. Deze heeft er in overleg met de coach, Pim van den Bos, en de BMX-ers, Daniel Wedemeijer en Shanice Silva Cruz, voor gekozen om als eerste de backflip te analyseren. In dit onderzoek is gekeken naar het effect van de kniehoeken, snelheid en hoogte op de uitvoering van de backflip. Meerdere metingen en analyses laten zien dat de kniehoek het grootste effect heeft op de uitvoering van de backflip. Tevens zorgt de juiste snelheid er voor dat de BMX-er tijdens de sprong zo min mogelijk hoeft te corrigeren, waarbij de snelheid natuurlijk effect heeft op de hoogte.

Het systeem heeft het USPC vervolgens ook ingezet op Emoves 2018 om slomotion beelden te laten zien bij de big air op het Ketelhuisplein.

De volgende stap om dit succesvol te maken is de overdracht van het USPC naar de coach en BMX-ers hoe dit systeem zelf in te zetten op juiste manier om meer tricks te analyseren en hun performance te verbeteren. Tevens gaat het USPC verder onderzoeken hoe dit systeem in te kunnen zetten bij andere urban sporten, te beginnen bij skateboarden. En zal het USPC samen met Pim van den Bos van 040 BMX Park op zoek gaan naar nieuwe innovaties om de BMX-ers te ondersteunen.

Houd de website dus in de gaten voor het meest actuele nieuws!