Onze stagiaires zijn inmiddels al een tijdje op weg, zo ook Biometrie student Annick van der Kroef. Annick zit midden in haar onderzoek en heeft er intussen al wat metingen op zitten. In onderstaand artikel vertelt Annick hoe ze het eerste deel van haar onderzoek heeft aangepakt en wat er nog op haar to do list staat. Kortom, een kijkje in de stage van Annick!
“Ik ben Annick van der Kroef, 20 jaar en zit momenteel in het 4e jaar van de opleiding Mens en Techniek | Biometrie aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen. Sinds februari ben ik begonnen aan mijn afstudeerstage bij het Urban Sports Performance Centre (USPC) waarbij ik me richt op de discipline skateboarden en mijn focus ligt op het voorkomen van blessures en de prestatieverbetering. Tijdens mijn stage onderzoek ik de grondreactiekrachten bij de landing van twee skateboard sprongen.
De kracht die wordt uitgeoefend op het lichaam bij het lopen en staan is de grondreactiekracht. Deze kracht grijpt aan onder de voeten en werkt niet alleen op de voet zelf, maar ook op de enkel, de knie etc. De grondreactiekracht zorgt daarmee voor een belasting in het hele lichaam. Het tegenhouden van de invloed van de grondreactiekracht gebeurt onder meer door de spieren, die daarvoor moeten aanspannen.
De grondreactiekracht werkt volgens de 3e wet van Newton: elke actie heeft een omgekeerde reactie. Dit betekent dat de grondreactiekracht bij het lopen en staan, gelijk is aan de zwaartekracht die op het lichaam werkt. Wanneer deze grondreactiekrachten erg groot zijn (bij een landing), is het voor de spieren in het lichaam moeilijk om deze krachten op te vangen en is de kans op blessures groter.
Om de grondreactiekrachten te kunnen meten, kan er gebruik worden gemaakt van allerlei apparatuur zoals een versnellingssensor of een krachtenplaat. In mijn onderzoek maak ik gebruik van 2 versnellingssensoren (GCDC X200 4) welke draadloos zijn en licht in gewicht, hierdoor kunnen ze in elke situatie gebruikt worden. De sensoren worden op het scheenbeen van de proefpersoon geplakt om zo de versnellingen en bewegingen te kunnen meten. Met behulp van een formule, kan de versnelling van het lichaam omgezet worden naar de verticale grondreactiekracht.
De afgelopen weken heb ik onderzoek gedaan of de versnellingssensoren de grondreactiekrachten valide kunnen meten. Valide wilt zeggen; meet het apparaat wat je verwacht dat je zou kunnen meten. Van zowel de krachtenplaat als de versnellingssensoren is bekend dat deze de verticale grondreactiekrachten goed kunnen meten, echter was er nog geen onderzoek gedaan met de versnellingssensor die gebruikt wordt bij de landingsimpact van skateboarders.
Ik heb twee metingen uitgevoerd in het MotionLab van de Hogeschool Zuyd in Heerlen waarbij twee skateboarders vijf ollies en vijf kickflips hebben uitgevoerd. Beide metingen zijn zowel met de krachtenplaat als de versnellingssensor gemeten. Op deze manier heb ik de data van beide apparaten met elkaar vergeleken om zo een conclusie te kunnen trekken uit de metingen van de versnellingssensor. Uit de resultaten blijkt dat de versnellingssensor valide meet.
Nu de versnellingssensor gevalideerd is, kan ik beginnen aan de volgende fase van mijn onderzoek waarbij ik de grondreactiekrachten van een ollie en een kickflip ga meten in de buitenlucht. Hiervoor ga ik verschillende skateparken af om zo aan proefpersonen te komen die willen deelnemen.
Mocht je meer willen weten over mijn onderzoek, of ben je een skateboarder die een ollie of kickflip kan en vind je het leuk om deel te nemen aan mijn onderzoek? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen en wie weet spreek ik je snel!”