Skip links

Een backflip leren?

Het afgelopen half jaar is er onderzoek gedaan naar de uitvoering van een backflip. Welke factoren zijn van invloed bij het aanleren van een backflip aan (beginnende) freerunners?

Er zijn meerdere factoren en variabelen gemeten en geanalyseerd tijdens het onderzoek. Echter bleek niet alles voor iedere freerunner van toepassing te zijn waardoor er niet altijd duidelijke conclusies getrokken konden worden. Wat wel geconcludeerd kon worden:

  • Er is een aantoonbare relatie tussen de kwaliteit/uitvoering van een backflip en de jaren ervaring die de freerunner heeft. Oefening baart kunst!
  • Er is een relatie tussen de uitvoering van een backflip en het gewicht van een freerunner. Hoe zwaarder de freerunner, hoe beter de backflip. Echter heeft het gewicht hier meer te maken met de leeftijd (kracht en ervaring) van de freerunner. Het betekent dus niet dat je zwaar moet zijn om een backflip makkelijker uit te voeren.
  • Ook is uit het onderzoek gebleken dat vooral de countermovement jump (CMJ) van grote invloed is op het goed uitvoeren van een backflip. Hoe kleiner de kniehoek bij de landing van de CMJ, hoe beter. Hierbij is het ook belangrijk dat de afzet omhoog is en niet te ver naar achter. Deze laatste bevinding is een technisch aspect dat daadwerkelijk aangeleerd kan worden en het uitvoeren van een backflip kan vereenvoudigen.